​Brystreduktion

Brystreduktion kan foretages uanset alder, men det anbefales at vente indtil brystudviklingen er stoppet.

Mange patienter får foretaget brystreduktion for at slippe for fysiske symptomer grundet brysternes usædvanlig store vægt. Brystreduktion kan sædvanligvis løse disse problemer, ligesom operationen kan forbedre størrelsen og formen af dine bryster. Efter en brystreduktion vil dine bryster typisk opstå mere proportionelle i forhold til resten af kroppen.

Brystreduktion kan foretages uanset alder, men det anbefales at vente indtil brystudviklingen er stoppet. Barnefødsel og amning kan have stor og uforudsigelig indvirkning på størrelsen og formen af dine bryster.

For at sikre det bedste resultat tilrådes det at have en stabil vægt og et body mass index (BMI) omkring 25.

For kvinder over 40 år og for kvinder med genetisk disposition til brystkræft er en mammografi før brystreduktion påkrævet.

Indikationer

  • Utilfredshed med eller forlegenhed omkring størrelsen af dine bryster.
  • Brystet føles for stort i forhold til din krop.
  • Ryg, nakke- og skuldersmerter pga. vægten af dine bryster.
  • Du begrænses i fysiske aktiviteter.
  • Tunge, hængende bryster med brystvorter og areola som peger nedad.
  • Det ene bryst er meget større end det andet.
  • Mærker i dine skuldre efter stramme bh-stropper.

Konsultation før brystreduktion

Under konsultationen vil du blive spurgt om din ønskede bryststørrelse og andet i forhold til dine brysters udseende, som du finder vigtigt mht. brystreduktion.

En detaljeret lægelig gennemgang under konsultationen vil inkludere information om lægelige forhold, medicinallergi, lægelige behandlinger du har modtaget, tidligere operationer inklusiv brystbiopsier og medicin, som du tager på nuværende tidspunkt. Du vil blive spurgt om du har familiær disposition til brystkræft og om resultater af eventuelle mammografier.

En klinisk undersøgelse vil fastslå kvaliteten af din hud, størrelse og form af dine bryster og indikere resultatet af din brystreduktion. Forskellige mulige kirurgiske indgreb vil blive gennemgået.

Billeder taget før, under og få måneder efter brystreduktion er en integreret del af vores patientjournal for at dokumentere før udseende og for at kontrollere resultatet ved fremtidig evaluering.

Forberedelse

Du bedes overholde retningsliner beskrevet under ”Patientinformation vedr. operationer i fuld bedøvelse”.

Operation

Under brystreduktion vil der blive givet bedøvende medicin for at holde dig smertefri. Der vil blive brugt en kombination af lokal og fuld bedøvelse. For din sikkerheds skyld vil der under operationen være forskellige monitorer som tjekker dit hjerte, blodtryk, puls og iltoptagelsen i dit blod.

Der anvendes mange teknikker og variationer til at designe et snitmønster for den enkelte brystreduktion. Størrelsen og formen af dine bryster, såvel som den ønskede mængde af reduktion vil være med til at bestemme den bedste teknik for dig.

Den mest anvendte metode ved brystreduktion involverer tre snit. Ét snit er lagt omkring areola. Et andet snit løber lodret fra det nederste af areola til folden under brystet. Det tredje snit følger den naturlige kurve af brystfolden. Andre teknikker udelader måske snittet langs brystfolden og i nogle tilfælde undlades både det lodrette snit og brystfoldssnittet.

I få tilfælde kan en tilfredsstillende brystreduktion opnås ved fedtsugning og i disse tilfælde kan snit undgås.

Efter fjernelse af det overskydende brystvæv, fedt og hud rykkes brystvorterne og areola til en højere position. Areola, som ved store bryster sædvanligvis er blevet strakt, reduceres også i størrelse. Huden, som er lokaliseret over brystvorten, bliver trukket ned for at gendanne brystet.

I mange tilfælde vil små dræn blive ilagt dine bryster for at hindre væskeophobning. Gazebandage pålægges dine bryster og dækkes med en elastisk bandage eller operations bh.

Fedtsugning vil måske blive brugt for at forbedre konturen (formen/forløbet) under armen.

Pleje efter brystreduktion

Når din brystreduktion er overstået vil du blive lagt på en opvågningsstue, hvor du vil blive tæt fulgt i nogle timer.

Få timer efter operationen skulle du være oppe og gå omkring, og for de fleste vil det være muligt at tage hjem samme dag. Kvinder som kommer langvejs fra eller som af anden årsag ønsker at blive på klinikken tilbydes overnatning.

Belastning, bøjning og tunge løft bør undgås i den første uges tid efter din brystreduktion, for at mindske risiko for blødning og hævelse.

Du instrueres i at sove på ryggen for at undgå pres på dine bryster.

Operationsdræn fjernes 1-2 dage efter operationen, på samme tid er det muligt at dine bandager skiftes eller fjernes. Du instrueres i at bære en støttende bh i op til 8 uger efter operationen. Generelt vil sting blive fjernet inden for 2-3 uger.

Efter en brystreduktion er det ofte muligt at vende tilbage til dit arbejde inden for få uger, afhængig af dit job. I de fleste tilfælde kan du genoptage de fleste af dine aktiviteter, inklusiv en mild form for motion efter 1 måned.

Du kan opleve en mild form for ubehag i denne periode, men disse følelser er normale. Svære smerter er unormale og bør rapporteres til klinikken.

Der kan forekomme følelsesløshed i brystvorterne og areola områderne efter brystreduktion, hvilket sædvanligvis er midlertidigt. Det kan dog tage uger, måneder eller måske mere end 1 år før følelsen i brysterne bliver normal igen. Det kan også tage nogen tid før dine bryster får en mere naturlig form. Snittene vil i starten være røde eller lyserøde og vil forblive på denne måde i flere måneder efter operationen.

Enhver seksuel aktivitet bør undgås i minimum 1-2 uger.

Mulige bivirkninger og risici

Heldigvis er alvorlige komplikationer ved brystreduktion sjældne. De fleste kvinder er lettet for deres gener og er tilfredse med resultatet. Mulige komplikationer efter operationen kan være blødning, infektion eller uønsket ardannelse.

Nogen eller varigt tab af følelse i brystvorterne eller områder af brysterne kan forekomme i sjældne tilfælde. Permanent tab af følelse i brystvorterne eller bryster efter en brystreduktion kan opstå i sjældne tilfælde.

Hvis det skulle ske at brystvorterne eller areola er blevet skadet, eller at disse skulle gå tabt, kan disse tilfredsstillende blive gendannet/rekonstrueret ved hjælp af hudtransplantation.

En brystreduktion kan indvirke på din evne til at amme.

Forventet forløb efter operation

Brystreduktionen vil gøre dine bryster mindre og fastere. Uden den overskydende vægt af store bryster vil du finde større glæde ved sport og ved at deltage i fysiske aktiviteter.

Snittene fra din brystreduktion vil hele og blegne med tiden. Det er vigtigt at forstå, at snitlinjerne vil forblive synlige, mere i nogle tilfælde end andre. Heldigvis kan snittene ved brystreduktion let skjules med tøj, selv med nedringet tøj.

Med mindre du tager på/taber meget i vægt eller bliver gravid, bør din bryststørrelse forblive næsten konstant. Alligevel kan tyngdeloven og ældningsprocessen siden hen ændre på størrelsen og formen af enhver kvindes bryster. Mindre tilpasninger for at forbedre resultatet af brystreduktion kan foretages på et senere tidspunkt.

Før - og efterbilleder af en brystreduktion

Se før- og efterbilleder her.

Kontakt os for mere information eller en konsultation

Ønsker at du at høre mere om brystreduktion eller ønsker du bestille tid til en behandling, så er du velkommen til at ringe til os på telefon 47 33 00 30 eller skrive via vores kontaktformular.

Plastikkirurgisk Speciallægeklinik
Kilde Alle 22, sal 2
3600 Frederikssund
Tlf.: 47 33 00 30
CVR: 28203780
info@plasticsurgeon.dk

Kontakt os

​Plastikkirurgisk Speciallægeklinik

​Kilde Alle 22, sal 2 

3600 Frederikssund

Tlf.: 47 33 00 30

E-mail: info@plasticsurgeon.dk
CVR: 28203780 

Ydernummer: 222305

LÅN TIL DIN OPERATION​

Åbningstider

Mandag - torsdag: Kl. 08.00- 16.00

Fredag: efter aftale​.

​Telefontider

Mandag - torsdag kl. 09.00- 15.00

telefon top icon 2  47 33 00 30

​Plastikkirurgisk Speciallægeklinik er akkrediteret​ under DDKM.​

Nyhedsbrev​

​​Tilmeld/afmeld dig fra mailingliste.

Få sidste nyt fra Plastikkirurgisk Speciallægeklinik i din indbakke.